ရွမ္းတိုင္းရင္းသားတို႔ အျမတ္တႏိုး တန္ဖိုးထားစားသံုးေသာ ပဲပုပ္စိုက္ပ်ိဳး ၀င္ေငြတိုး
ရမ္းျပည္နယ္
(ေျမာက္ပိုင္း) သီေပါၿမိဳ႕နယ္တြင္ မွီတင္းေနထိုင္ ၾကေသာ
ေဒသခံရွမ္းတိုင္းရင္းသား မ်ား၏ အဓိက အသက္ေမြး ဝမ္း ေက်ာင္းလုပ္ငန္းမွာ
လယ္ယာစိုက္ပ်ဳိး ေရးႏွင့္ ျခံလုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္ျခင္း ျဖစ္သည္။
ေတာင္သူလယ္သမား မ်ားမွာ လယ္ယာလုပ္ငန္းၿပီးစီးခ်ိန္ တြင္ နားေနျခင္းမရွိဘဲ
ျခံလုပ္ငန္း ဆီသို႔ ဦးတည္လႈပ္ရွားရျပန္သည္။
စပါးရိတ္သိမ္း နယ္ေလွ႔ၿပီး လွ်င္
အပုိဝင္ေငြရရွိေရးအတြက္ ပဲ ပုပ္သီးႏွံစိုက္ပ်ဳိးရန္ တာစူၾကရသည္။
ရွမ္းတိုင္း ရင္းသားမ်ားသည္ ပဲပုပ္ ကို အျမတ္တႏိုးတန္ဖိုးထားကာ
စားသံုးၾကသည္။ ထမင္းဝိုင္းတြင္ မည္သည့္ ဟင္းလ်ာမရွိေစကာမူ ပဲပုပ္
ေထာင္းတစ္ခြက္ရွိ႐ံုႏွင့္ပင္ စားသံုး ႏိုင္ၾကေပသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ပဲပုပ္အေျမာက္ အျမား
စိုက္ပ်ဳိးေသာ ေဒသမ်ားမွာ မႏၲေလး၊ မိတၴီလာ၊ ျမင္းျခံ၊ မံုရြာ
ေက်ာက္ဆည္ႏွင့္ စစ္ကိုင္းတုိ႔ျဖစ္ ၿပီး ေတာင္ေပၚေဒသမ်ားမွာလည္း ပဲပုပ္ကို
အဓိကထား၍ စိုက္ပ်ဳိးၾက သည္။ ေအာက္ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ဟသၤာတ၊ သာယာဝတီ၊
ျပည္ႏွင့္ မအူပင္တုိ႔တြင္လည္း စိုက္ပ်ဳိးၾက ေၾကာင္း သိရသည္။
ပဲပုပ္ပင္သည္ ပင္စည္တည့္မတ္ လ်က္
အကိုင္းအခက္မ်ား ျဖာထြက္ ၿပီး သီးပြင့္ၾကသည္။ အရြက္ႏွင့္ အသီးမ်ား ေပၚတြင္
ႏူးညံ့ေသာ အေမြးတုိကေလးမ်ား ဖံုးအုပ္လ်က္ ရွိသည္။ အခြံေရာင္မွာ
တစ္မ်ဳိးႏွင့္ တစ္မ်ဳိးမတူဘဲ အဝါေရာင္ အႏု အရင့္၊ အစိမ္းေရာင္ႏွင့္
အညိဳေရာင္ အနက္အစင္းပါေသာ အေရာင္မ်ား ျဖစ္သည္။ အခ်ဳိ႕ ပဲပုပ္မ်ဳိးသည္
အေရာင္ႏွစ္မ်ဳိးစပ္ေနသည္မ်ားလည္း ရွိသည္။
ပဲပုပ္ေစ့၏ အဆင္းသဏၭာန္မွာ လံုးျပားျပားျဖစ္၍
အသီးမ်ားရင့္မွည့္ လာခ်ိန္တြင္ အရြက္မ်ားေရာကာ ေၾကြက် သြားသည္။
ပဲပုပ္ပင္သည္ ေျမအမ်ဳိးအစားမေရြး စိုက္ပ်ဳိးႏိုင္ ေသာ
သီးႏွံပင္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ အထူး သျဖင့္ သဲႏုန္းေျမႏွင့္္ ေျမပြမ်ားတြင္
ပိုမိုျဖစ္ထြန္းသည္။ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး မိုးေရခ်ိန္လက္မ ၄ဝမွ ၅ဝ ရြာသြန္း သည့္
ေဒသမ်ဳိး တြင္ ျဖစ္ထြန္းသည္။ ပဲပုပ္ကုိစိုက္ပ်ဳိးသျဖင့္ ေျမၾသဇာ
ဆီကုန္ခန္းမသြားသည့္အျပင္ အသီး မ်ားရင့္ မွည့္လာ၍ ေၾကြက်သြားေသာ အရြက္မ်ားက
သစ္ေဆြးဓာတ္ ကို ျဖစ္ေစ၍ ေျမဆီျပန္လည္ျဖည့္ဆည္း ေပးသ ကဲ့သို႔ ျဖစ္သည္။
ပဲပုပ္ကို ေပါင္းျမက္ကင္းစင္၍ မြေနေအာင္ ျပဳျပင္ထားေသာေျမတြင္ စိုက္ပ်ဳိးရ
သည္။ စိုက္ပ်ဳိး ေျမတစ္ဧက အတြက္ မုိးမက်မီ သဘာဝေျမၾသဇာ (ႏြားေခ်း) ၁၅
လွည္းခန္႔ ထည့္ေပးရသည္။ သို႔မွ သာ ပဲပုပ္ အထြက္ႏႈန္း ပိုမိုေကာင္းမြန္
မည္ျဖစ္သည္။
ဦးစြာ ပထမပိုင္း မုိးရြာသြန္းၿပီး လွ်င္
ခ်ထားေသာသဘာဝေျမၾသဇာ (ႏြားေခ်း)မ်ား သမသြားေအာင္ ထယ္ေရးလုိက္ၿပီးမွ
ပဲပုပ္ကို စုိက္ပ်ဳိး ႏိုင္ေပသည္။ ေတာင္ေပၚေဒသမ်ား တြင္
ပဲပုပ္စိုက္ပ်ဳိးခ်ိန္မွာ မတ္လ ေနာက္ဆံုးပတ္ႏွင့္ ဧၿပီလအတြင္း ျဖစ္သည္။
အပင္ႏုကေလးမ်ား တစ္လမျပည့္မီ မုိးသည္းထန္စြာရြာ သြန္းလွ်င္ အပင္ႀကီးထြားေရး
ထိခိုက္ ႏိုင္သျဖင့္ မိုးမက်မီ အပင္သန္ရန္ လိုေပသည္။ စုိက္ေျမတစ္ဧကလွ်င္
ပဲပုပ္မ်ဳိးေစ့ရွစ္ျပည္ခန္႔ ခ်ေပးရန္လုိ ၍ တစ္ပင္ႏွင့္တစ္ပင္ ေလး လက္မ
ႏွင့္ ေျခာက္လက္မခန္႔ျခားၿပီး ညီညာ ေသသပ္စြာ စုိက္ပ်ဳိးရသည္။ ႏွစ္
လက္မခန္႔ထက္ ပုိ၍နက္ေအာင္ မစုိက္ပ်ဳိးသင့္ေပ။ မုိးရြာလွ်င္ ေျမပိ ၿပီး
ေျမမာသြားသည့္အခါ ပ်ဳိးပင္ အေညႇာက္ကေလးမ်ားက ေျမမာကုိ မထုိးေဖာက္ႏုိင္
ျဖစ္သြားတတ္ေပ သည္။ ပဲပုပ္သီးႏံွပင္ကေလးမ်ားသည္ ငါးရက္မွ ခုနစ္ရက္အတြင္း
အပင္ ေပါက္၍ ၁ဝ ရက္မွ ၁၅ ရက္အတြင္း ေပါင္းျမက္သင့္၍ ေျမေတာင္ေျမႇာက္
ေပးရန္လုိသည္။
အပင္ေပါက္ႏႈန္း ေကာင္းလွ်င္ ႏွစ္လျပည့္ေသာအခါ
ပန္းပြင့္ေလသည္။ ပဲပုပ္သီး တစ္ ေတာင့္လွ်င္ အေစ့သုံးေစ့မွ ႏွစ္ေစ့ ရွိ၍
အသီးမ်ားဝါလာပါက မေျခာက္ ေသြ႕မီ ရိတ္သိမ္းရသည္။ ေျခာက္ ေသြ႕ေအာင္ ထားလွ်င္
ေပါက္ကဲြ၍ ပဲေစ့မ်ား အေလအလြင့္ ျဖစ္တတ္ သည္။
အပင္လုိက္ႏုတ္သိမ္းၿပီး အမုိး အကာေအာက္ တြင္
ေျခာက္ေသြ႕ ေအာင္ ထားၿပီး ႏြားႏွင့္ေသာ္လည္း ေကာင္း၊
စက္ျဖင့္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ လက္ကုိင္တုတ္ျဖင့္ေသာ္ လည္း ေကာင္း ေျခြရသည္။
ပဲပုပ္သီးႏွံမွရေသာ ပဲႏုိ႔ကုိ ကေလးမ်ားအတြက္
အာဟာရအျဖစ္ တုိက္ေကြၽးၾကသည္။ ပဲပုပ္တြင္ ပါဝင္ သည့္အသားဓာတ္မွာ ၾကက္ဥထက္
သုံးဆ၊ အမဲသားထက္ ႏွစ္ဆ၊ ႏြားႏို႔ ထက္ ၁၁ ဆပုိသည္ဟု ဆုိၾကသည္။ အဆီဓာတ္မွာ
အ႐ုိးႏွင့္သြားမ်ားကုိ ခုိင္မာေစ၍ ကုိယ္ခႏၶာႀကီးထြား သန္စြမ္း ထုံးဓာတ္လည္း
ပါဝင္သည့္ အျပင္ ဦးေႏွာက္အာ႐ုံေၾကာ၊ အသည္းႏွလုံးႏွင့္ အစာအိမ္ကုိ
သန္စြမ္းေစေသာ ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ား ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ အာဟာရ
ခ်ဳိ႕တဲ့သူမ်ားအတြက္ အလြန္အသုံး ဝင္ေသာ အစားအစာျဖစ္၍ ပဲပုပ္ကုိ
အစဥ္အၿမဲစားသုံးသူမ်ားသည္ အစဥ္ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္လ်က္ရွိ သျဖင့္
ရွမ္းပဲပုပ္မွ မဟုတ္ဘဲ ေတာင္ေပၚ ေျမျပန္႔မက်န္ တုိင္းရင္း သားျပည္သူအားလုံး
ပဲပုပ္ကုိ ႏွစ္ ၿခိဳက္စြာ စားသုံးေနၾကၿပီျဖစ္သည္။
ယခုအခါ ေတာင္သူမ်ားအေန ျဖင့္ ပဲပုပ္သီးႏွံကုိ
ႏွစ္စဥ္တုိးခ်ဲ႕စုိက္ ပ်ဳိးလာၾက သည္ႏွင့္အမွ် အက်ဳိးျဖစ္
ထြန္းလ်က္ရွိသည္ကုိ ေလ့လာ ေရးသား တင္ျပအပ္ ပါသည္။


0 comments:
Post a Comment